Financiering

Hypotheek en de fiscusKent u de fiscale gevolgen van het kopen of huren van een bedrijfspand? Wat mag u bijvoorbeeld wel en niet aftrekken? Is er nu wel of geen sprake van btw en voorbelasting? De belangrijkste punten leest u hier.

Wel of geen btw

Geen btw

Standaard zijn huur en verhuur van een bedrijfspand vrijgesteld van btw. Ook de verkoop van een pand ouder dan 2 jaar is btw-vrij.

Wanneer kiezen voor btw

Het kán voordeliger zijn om de verkoop of verhuur toch te belasten met btw. Koper en verkoper, of huurder en verhuurder, kunnen hier samen voor kiezen. Dat kan alleen als de koper het bedrijfspand gebruikt voor minimaal 90% voor belaste prestaties. Is de koper een werkgeversorganisatie, ondernemer met een assurantie/makelaardij in onroerende zaken, reisbureau of ARBO-dienst? Dan geldt dat het pand voor minimaal 70% voor belaste prestaties gebruikt moet worden. Raadpleeg over deze zaken uw fiscaal adviseur.

Btw wordt verlegd van verkoper naar koper

Als koper en verkoper kiezen voor btw, wordt deze btw verlegd van de verkoper naar de koper. Dit betekent dat de koper de btw opgeeft en tegelijkertijd als voorbelasting aftrekt in de btw-aangifte.

Vraag toestemming aan de Belastingdienst

Kiezen beide partijen voor btw-belasting op de verkoop, dan moet u beiden een ‘verzoek voor belaste levering van het pand’ indienen bij de Belastingdienst. Bij verhuur kunt u ook een verzoek indienen, maar dit hoeft niet. Het huurcontract moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Twijfelt u of uw huurcontract aan de voorwaarden voldoet? Neem contact op met de Belastingdienst.

Woning als onderpand

Eigenwoningschuld ja of nee?

Wanneer u een lening afsluit met een eigen woning als onderpand, betekent dit niet dat de lening een eigenwoningschuld is. De rente is dus niet aftrekbaar in box 1. Of de lening een eigenwoningschuld is, is onder andere afhankelijk van het bestedingsdoel.

Btw bij nieuwbouw en verbouw

Voor het (ver)bouwen van een pand gelden specifieke btw-regels. Een verbouwing kan binnen deze regels leiden tot een ‘nieuw’ pand. Dit kan gevolgen hebben voor de btw-heffing. Raadpleeg hierover uw fiscaal adviseur.

Goed om te weten

Let op: wonen in een bedrijfspand

Wanneer u een deel van de onroerende zaak als woning verhuurt, kunt u dat gedeelte niet btw-belast verhuren.

Meer informatie via de Belastingdienst

Voor deze en andere fiscale zaken verwijzen wij u door naar de Belastingdienst.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>